Babciowe bułeczki z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka i mieszamy z 8 łyżkami mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Margarynę roztapiamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier, sól, cukier waniliowy, wbijamy jaja oraz wlewamy rozczyn, margarynę, olej, oraz resztę mleka. Całość wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Owoce myjemy i osuszamy. Urywamy kawałek ciasta, formujemy z niego miseczkę, w którą wkładamy kilka borówek oraz pół łyżeczki cukru. Miseczkę dokładnie sklejamy, formujemy bułkę. Pieczemy na rumiano. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Do bułeczek nadają się zarówno świeże owoce borówki, jak i mrożone. Te drugie wkładamy do bułek bez rozmrażania.
Komentarze