Babciowe bułeczki z borówkami

4.99 (172 ocen)

  • 2 godz.

Bułeczki są bardzo smaczne i zdrowe.

  • 2 godz.

Składniki:

  • O,5 kostki margaryny
    0,5 szkl. oleju
    1 kg mąki
    4 jaja
    10 dag drożdży
    szczypta soli
    6 łyżek cukru
    ok. 1,5 szkl ciepłego mleka
    cukier waniliowy
    cukier puder
    borówki amerykańskie
Wystaw ocenę:

4.99 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babciowe bułeczki z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka i mieszamy z 8 łyżkami mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
    2. Margarynę roztapiamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier, sól, cukier waniliowy, wbijamy jaja oraz wlewamy rozczyn, margarynę, olej, oraz resztę mleka. Całość wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    3. Owoce myjemy i osuszamy. Urywamy kawałek ciasta, formujemy z niego miseczkę, w którą wkładamy kilka borówek oraz pół łyżeczki cukru. Miseczkę dokładnie sklejamy, formujemy bułkę. Pieczemy na rumiano. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Do bułeczek nadają się zarówno świeże owoce borówki, jak i mrożone. Te drugie wkładamy do bułek bez rozmrażania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować