Baba ziemniaczana

0 (0 ocen)

Pyszny i prosty obiad. Baba ziemniaczana z dużą ilości boczku, cebuli oraz oliwek. Podane z sosem np pomidorowym zadowoli niejedno podniebienie

Składniki:

  • 1,8 kg obranych ziemniaków
    1/2 słoika oliwek zielonych
    3 duże cebule
    350 g boczku wędzonego
    2/3 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 ząbek czosnku
    2 jajka

    margaryna i bułka tarta
    duża forma do babki

Baba ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zetrzyj na tarce do placków
  • 2. Cebulę obierz i pokroj w dorbną kostkę, boczek pokrój w zapałki
  • 3. Cebulę wraz z boczkiem przesmaz na 3 łyżkach oleju. Przez ok 10min
  • 4. Oliwki pokrój na mniejsze kawałki
  • 5. Do miski dodaj ziemniaki, mąkę, jajka, przyprawy, zmiażdżony ząbek czosnku, oliwki , przesmażoną cebulę i boczek.Wymieszaj
  • 6. Formę do babki wysmaruj margaryną o obsyp bułką tarta. wyłóz masę ziemniaczaną.

    Piecz ok 1,5 h w 190 stopniach (góra-dół)

    podawaj np. z sosem pomidorowym

Komentarze

Podobne przepisy