Baba ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach.
2.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do startych ziemniaków.
3.Boczek wędzony pokroić w kostkę. Usmażyć bez dodatku tłuszczu. Usmażony dodać do ziemniaków.
4.Dodać rozmącone jajka, mąkę i przyprawy. Dobrze wymieszać.
5.Tortownicę z kominem o śr. 20-22cm wysmarować olejem i dobrze wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę ziemniaczaną i zapiekać w temp. 180st. godzinę lub nieco dłużej.
6.Taka baba ziemniaczana dobrze smakuje podana z sałatą: umyte liście sałaty podzielić na mniejsze części, dodać pokrojony szczypiorek i pokrojoną w kostkę małą cebulę, całość wymieszać z sosem: łyżka oleju, łyżka octu, płaska łyżeczka cukru, sól i pieprz - do smaku. Porcję sałaty przykryć 1-2 łyżkami 18% gęstej śmietany.
Komentarze