Galareta drobiowa z jajkami

4.5 (156 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Galareta drobiowa z dużą iloscią gotowanych jajek, w formie babki :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka + 2 marchewki ugotowane, najlepiej z rosołu
    6 jaj ugotowanych na twardo
    3 - 4 łyżki groszku zielonego (może być z puszki)
    3 łyżki fasoli czerwonej (również może być z puszki)
    posiekana natka pietruszki do dekoracji i trochę do srodka galarety
    żelatyna na 1 litr bulionu z rosołu lub gotowiec czyli żelatyna z przyprawami
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Galareta Babki Przystawki

Galareta drobiowa z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-27wfsv3 1. Najpierw przygotować galaretkę (u mnie była gotowa żelatyna z przyprawami, więc sporządzenie galaretki było błyskawiczne), gotową przestudzić i ewentualnie przecedzić.

    Formę babki lekko spryskać olejem, na jej dno wlać pół szklanki płynnej galaretki i wstawić do lodówki do stężenia.

    Na tym ułożyć jajka pokrojone wzdłuż na cząstki "pomarańczy".
  • image-19lqyi9 2. Dodać plastry marchewki, groszek i zieleninę.
  • image-0opayq8 3. Uzupełnić do pełna pokrojonym mięsem z udek kurczaka, groszkiem, fasolą, pokrojonymi pozostałymi jajkami, natką pietruszki i zalać pozostałą galaretą.

    Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
    (W okresie letnim trzeba pamiętać aby użyć mniej płynu do żelatyny.)
  • image-1qaobve 4. Gotową babę umiescić na płaskim dużym talerzu, przykrywać jej powierzchnię kilka razy scierką zamoczoną w gorącej wodzie do momentu aż odejdzie od foremki.
  • image-0ndohct 5. Ozdobić wg uznania, kroić nożem zamaczanym w gorącej wodzie.
  • image-0n8d6u1 6. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować