WŁOSKA BABKA PONCZOWA (BABA')

4.49 (179 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 5 osób

Słynne neapolitańskie babà jest mocno nasączone rumem i pieczone w formie babki lub małych grzybów. Ta włoska babka jest nie tylko jednym z najbardziej lubianych ciast, ale także symbolem kultury Neapolu. Polskim odpowiednikiem rumowego babà jest nasza babka wielkanocna.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • na formę z kominem o średnicy 26 cm i wysokości 15 cm:
    170 ml mleka
    25 g świeżych drożdży
    70 g cukru
    6 jajek
    450 g mąki
    150 g masła
    szczypta soli


    tradycyjny poncz alkoholowy:
    500 ml wody
    500 g cukru
    300 ml rumu

    lub

    poncz bezalkoholowy:
    750 ml wody
    380 g cukru
    skórka z 1-2 cytryn
    skórka z 1-2 pomarańczy

    do dekoracji:
    bita śmietana
    lub
    krem budyniowy (crema pasticcera):
    3 jajka
    130 g cukru
    50 g mąki
    500 ml mleka
    laska wanilli lub skórka z 1 cytryny

    świeże owoce
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Włoska babka ponczowa (baba') - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce rozkruszyć drożdże i rozmieszać je w letnim mleku. Dodać cukier, sól, jajka i połowę mąki. Miksować na najwyższych obrotach przez ok. 5 min., do momentu aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Dodać miękkie masło pokrojone w kostkę, mieszać przez następne 5 min. Dodać resztę mąki (225g) i mieszać na najniższych obrotach przez 2 min., tak aby ciasto osiągnęło gładkość.
  • 2. Ciasto przełożyć do dokładnie natłuszczonej formy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40-60 minut do wyrośnięcia (do momentu aż podwoi swą objętość).
  • image-09e12o8 3. Rozgrzać piekarnik do ok. 200 stopni. Ostrożnie włożyć ciasto do pieca, nie naruszając go, aby nie opadło. Piec przez 30-35 minut do chwili uzyskania złotego koloru. Wyjąć ciasto z pieca. Po 5 minutach wyjąć ciasto z formy, odstawić na 20 min. do ostygnięcia. Po tym czasie włożyć ciasto z powrotm do foremki lub innego naczynia o dość wysokich brzegach.
  • image-1g8xk8l 4. W międzyczasie przygotować poncz. Zagotować wodę z cukrem, trzymać na ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru, dodać rum (lub w wersji bezalkoholowej skórki z owoców) i odstawić do ostudzenia.
    Polewać ponczem ciasto (można ponakłuwać długim patyczkiem, w ten sposób poncz będzie lepiej się wchłaniał), do czasu aż będzie dobrze nasączone (musi być bardzo mokre, przyciskając palcem powinien wyciekać poncz!). Ciasto odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
    Przed podaniem ciasto przyozdobić bitą śmietaną lub kremem budyniowym i owocami.
  • 5. Przygotowanie krem budyniowego (crema pasticcera).
    Do dość dużego garnka wlać mleko i doproawdzić do wrzenia, a następnie wyłaczyć ogień. W misce ubić trzepaczką cukier z jajakami (do momentu uzyskania puszystej konsystencji). Następnie dodać przesianą mąkę oraz szczypte soli i połączyć z ubitymi z cukrem jajkami.
    Teraz wlewać do masy jajecznej małym strumieniem wcześniej podgrzane mleko, ciągle mieszając trzepaczką w taki sposób, żeby nie powstały grudki.
    Tak przygotowaną miszankę wlać z powrotem do garnka, w którym wcześniej gotowało się mleko i na małym ogniu ciągle mieszają trzepaczką lub drewnianą łyżką podgrzewać do momentu aż krem zacznie kipieć i gęstnieć. Gotować ciągle mieszając prze ok. 2-3 min. Wystudzić krem od czasu do czasu mieszając lub przykryć przeźroczystą folią spożywczą tak, żeby dotykała ona bezpośrednio kremu, w ten sposób na stygnącym kremie nie stworzy się charakterystyczna ‘budyniowa skórka’.

    Buon Appetito!

Porady

Istnieją 2 rodzaje Babà: Mała: formę grzyba i może być różnej wielkości, od 15 do nawet 5 cm, nasączane rumem, przekrajane wzdłuż na pół i wypełniane bitą śmiateną lub kremem. Duża (taka jak moja): również nasczane rumem, okrągłe ciasto z pustym miejscem w środku wypełnionym bitą śmietaną lub kremem i owocami (w syropie lub świeżymi); krojona jest na kawałki i łatwa do przygotowania w domu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Alkohol Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować