Baba wielkanocna cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki MUSZĄ być w w TEMPERATURZE POKOJOWEJ – inaczej babka wyjdzie nam zakalcowata. Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy mąkę migdałową i proszek do pieczenia – dokładnie ze sobą łączymy. Skórkę z cytryn ścieramy na tarce, a sok wyciskamy. Masło ucieramy wraz z cukrem na jednolitą i puszystą masę. Dodajemy kolejno jajka – pojedynczo i w całości. Gdy nasza masa będzie gotowa dodajemy mąki z proszkiem – dokładnie łączymy składniki. Gdy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy sok z cytryny i skórkę – miksujemy przez chwile do połączenia składników. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni, funkcja grzania góra/dół – do suchego patyczka. Studzimy. Gotową babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem (wg uznania).
Komentarze