Baba ganoush

0 (0 ocen)

  • 60 min

Baba ganoush, baba gannoush, baba ghannouj lub baba ghannoug – danie kuchni arabskiej w formie pasty lub dipu, której podstawowym składnikiem są bakłażany i sezam. Pastę tę je się najczęściej z pieczywem nakładaną na placki chlebowe pita lub dodając ją do warzyw lub grilowanych mięs.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 bakłażany
    2 łyżki soku z cytryny
    sól
    1 łyżka oliwy
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    2 łyżki pasty tahini
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy Dip Pasty

Baba ganoush - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Bakłażany umyć i podziurkować widelcem. Ułożyć na kawałku folii aluminiowej i położyć na kratce piekarnika. Piec przez około 45 minut aż bakłażan miejscami się obkurczy, zapadnie, a skórka będzie cienka i wypieczona (w środku miąższ będzie bardzo miękki). Ostudzić, następnie przekroić na pół i łyżeczką wybrać miąższ. Przełożyć go do miski, dodać sok z cytryny, szczyptę soli, oliwę, starty na tarce czosnek, kmin rzymski i 2 łyżki tahiny (przepis znajdziecie w moich przepisach) Wszystko razem zmiksować. Przechowywać w lodówce.

Porady

W polskich warunkach może posłużyć jako baza do kanapek. W Egipcie baba ganoush bywa podawana jako danie główne z ziarenkami z owocu granatu - w przepisie o nich nie wspominam, nie mniej jednak będzie to miły dla podniebienia dodatek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Tahini Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować