zamiast mleka użyłam śmietanki kremówki. Do ciasta uzyto dwa rodzaje maki. Ciasto drożdżowe tak zrobione jest niezwykle delikatne i puszyste
60 min
Składniki:
• 350 g mąki (150g krupczatki i 200 g typ 550) + 4 –5 łyżek do zaczynu
• 200 ml śmietanki kremówki
• 5 żółtek
• 60 – 70 g masła
• 45 g drożdży
• ¼ łyżeczki soli
• 5 + 1 (do zaczynu) łyżek cukru
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (miałam taki z ziarenkami wanilii)
Baba drożdżowa na śmietance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietankę podgrzać, wkruszyć do niej drożdże i wsypać 1 łyżkę cukru. Rozpuścić drożdże i wtedy dodać mąkę. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Do miski przesiać mąkę z solą. Żółtka ubić z cukrem i ekstraktem na puszystą i gęstą masę. Wlać do mąki i dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić dobrze ciasto.
3.Masło rozpuścić i ochłodzić. Dodawać partiami do ciasta, wciąż wyrabiając. Dobrze wyrobione ciasto przykryć w misce folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
4.Formę babkową (dużą) posmarować masłem i obsypać mąką (krupczatką). Włożyć do formy ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Wyrośniętą posmarować mlekiem skondensowanym.
5.nagrzać piekarnik do 170 stopni. Wstawić babkę do piekarnika i piec ok. 40 minut
Komentarze