Baba drożdżowa na śmietance

4.5 (197 ocen)

  • 60 min

zamiast mleka użyłam śmietanki kremówki. Do ciasta uzyto dwa rodzaje maki. Ciasto drożdżowe tak zrobione jest niezwykle delikatne i puszyste

  • 60 min

Składniki:

  • • 350 g mąki (150g krupczatki i 200 g typ 550) + 4 –5 łyżek do zaczynu
    • 200 ml śmietanki kremówki
    • 5 żółtek
    • 60 – 70 g masła
    • 45 g drożdży
    • ¼ łyżeczki soli
    • 5 + 1 (do zaczynu) łyżek cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (miałam taki z ziarenkami wanilii)
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Baba drożdżowa na śmietance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę podgrzać, wkruszyć do niej drożdże i wsypać 1 łyżkę cukru. Rozpuścić drożdże i wtedy dodać mąkę. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Do miski przesiać mąkę z solą. Żółtka ubić z cukrem i ekstraktem na puszystą i gęstą masę. Wlać do mąki i dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić dobrze ciasto.
  • 3. Masło rozpuścić i ochłodzić. Dodawać partiami do ciasta, wciąż wyrabiając. Dobrze wyrobione ciasto przykryć w misce folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 4. Formę babkową (dużą) posmarować masłem i obsypać mąką (krupczatką). Włożyć do formy ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Wyrośniętą posmarować mlekiem skondensowanym.
  • Baba drożdżowa - wielkanocna 5. nagrzać piekarnik do 170 stopni. Wstawić babkę do piekarnika i piec ok. 40 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować