Baba cytrynowa na białkach.

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Przy pieczeniu mazurków zostają nam białka. Możemy je wykorzystać do upieczenia dorodnej baby.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    250ml mleka
    30g drożdży
    6 łyżek cukru
    3 łyżki oleju
    4 białka
    100 g masła
    1łyżka skórki otartej z cytryny ewentualnie aromat cytrynowy
    2 garście rodzynek
    sól

Baba cytrynowa na białkach. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka cytrynowa na białkach. 1. Zrobić zaczyn ,trochę mąki 5-6 łyżek i rozkruszone drożdże zalać połową letniego mleka i odstawić do wyrośnięcia.
    Stopić masło i przestudzić. Rodzynki zalać wrzątkiem.
    Do wyrośniętego zaczynu dodać cukier ,olej ,skórkę cytrynową lub aromat ,szczyptę soli i stopniowo mąkę ,wyrabiając powoli w robocie "hakiem".
    Wyrabiając dokładnie dalej ,wlewamy po łyżce stopione masło .
    Białka ubić ze szczyptą soli i stopniowo dodawać do ciasta nadal wyrabiając na średnich obrotach. Dodać osuszone rodzynki.
    Ciasto przełożyć do dużej formy z kominkiem i odstawić na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
    Pieczemy w temp.180stop. ,50-60 min.
    Polać lukrem cytrynowym -białko utrzeć z cukrem pudrem + kwasek cytrynowy lub cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy