Banoffee w słoiczku

4.5 (172 ocen)

Banoffee w słoiczku jest to tzw. deser na wynos. Deser banoffee nawiązuje do znanego ciasta. Jest kremowy, lekko maślany i słodki, dzięki spływającemu z bitej śmietany sosu kajmakowego. Coś pysznego. Najlepsze to, że można go zrobić w 10 min.

Składniki:

  • herbatniki pełnoziarniste - 100 gram
    banan - 2 szt. (małe)
    śmietana kremówka - 200 ml.
    cukier waniliowy - 1 łyżeczka
    serek mascarpone - 3 łyżki

    Sos kajmakowy:
    kajmak - 2 łyżki
    mleko - 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak Sosy

Banoffee w słoiczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki zmielić blenderem. Połowę zmielonych herbatników przełożyć do osobnej szklanki i odstawić na bok. Resztę nałożyć po równo na dno słoiczków.Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodać serek mascarpone i zmiksować. Przełożyć połowę masy na masę herbatnikową w słoiczkach.
  • 2. Banany obrać i pokroić w kostkę. Wszystko umieścic na bitej śmietanie po równo w każdym słoiczku.
    Kajmak roztopić na małym ogniu z mlekiem. Sosem polać banany ( trochę zostawić na polanie wierzchu ).
  • 3. Na sos wyłożyć resztę herbatników. Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na herbatniki. Bitą śmietanę polać sosem kajmakowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Banany

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować