Bankietowe francuziki

0 (0 ocen)

Małe co nieco na małą imprezkę lub duży bankiet :)

Składniki:

  • Na 15 ciasteczek:
    1 nieduże udko wędzone
    1 nieduża marchewka
    15 kostek sera feta
    1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
    mieszanka przyprawowa pomidory suszone+czosnek+bazylia
    na marynatę:
    1 szklanka wody
    1 łyżka soku z cytryny
    1 płaska łyżka cukru
    1/2 łyżeczki soli

Bankietowe francuziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę: zagotowujemy wodę z sokiem cytryny, solą i cukrem. Obraną marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do wrzącej marynaty. Gotujemy 15 minut i odcedzamy (marchewka powinna być al dente).
  • 2. Udko obieramy ze skóry, oddzielamy mięso od kości i kroimy w kosteczkę.
  • Francuziki 3. Ciasto rozwijamy, kroimy w kwadraty ok.8cmx8cm (z biedronkowego ciasta wychodzi 15 kwadratów). Na środek każdego kwadratu kładziemy ok. 1/2 łyżeczki mięsa, kilka kostek marchewki i kostkę sera feta. Posypujemy przyprawą.
  • francuziki 4. Przeciwległe narożniki sklejamy lekko ze sobą tworząc koperty, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 5. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni (termoobieg). W czasie pieczenia koperty otworzą się, tworząc "miseczki".
  • 6. Podajemy jeszcze ciepłe lub po ostudzeniu (są równie dobre).

Porady

Zamiast udek wędzonych można użyć pieczonych. Mieszankę pomidory suszone+czosnek+bazylia możemy zastąpić ziołami prowansalskimi lub inną przyprawą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy