Bankietowe francuziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy marynatę: zagotowujemy wodę z sokiem cytryny, solą i cukrem. Obraną marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do wrzącej marynaty. Gotujemy 15 minut i odcedzamy (marchewka powinna być al dente).
2.Udko obieramy ze skóry, oddzielamy mięso od kości i kroimy w kosteczkę.
3.Ciasto rozwijamy, kroimy w kwadraty ok.8cmx8cm (z biedronkowego ciasta wychodzi 15 kwadratów). Na środek każdego kwadratu kładziemy ok. 1/2 łyżeczki mięsa, kilka kostek marchewki i kostkę sera feta. Posypujemy przyprawą.
4.Przeciwległe narożniki sklejamy lekko ze sobą tworząc koperty, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5.Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni (termoobieg). W czasie pieczenia koperty otworzą się, tworząc "miseczki".
6.Podajemy jeszcze ciepłe lub po ostudzeniu (są równie dobre).
Porady
Zamiast udek wędzonych można użyć pieczonych.
Mieszankę pomidory suszone+czosnek+bazylia możemy zastąpić ziołami prowansalskimi lub inną przyprawą.
Komentarze