Banianka z dyni

4.49 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Gdy byłam mała, moja mama często gotowała tę potrawę. Teraz natomiast ja przyrządzam baniankę mojej córeczce, która za nią wprost przepada.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 1 litr mleka
    ● cukier
    ● 1,5 kg dyni
    Ciasto:
    ● 25 dag mąki
    ● jajko
    ● szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Banianka z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Banianka z dyni 1. Mąkę przesiewamy, wbijamy
    jajko, solimy i zagniatamy ciasto.
    Pod koniec zagniatania
    polewamy niewielką ilością
    zimnej wody.
  • Banianka z dyni 2. Dynię kroimy w kawałki,
    obieramy i wydrążamy nasiona.
    Miąższ kroimy w niewielką
    kostkę. Mleko zagotowujemy i wsypujemy dynię i cukier do
    smaku. Gotujemy, aż dynia będzie
    miękka.
  • Banianka z dyni 3. Ciasto rozwałkowujemy,
    tniemy na makaron, wsypujemy
    do mleka z dynią. Gotujemy ok.
    10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować