Banany w kokosowym cieście polane miodem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Smacznie, aromatyczne placuszki z bananów. Propozycja na ciepłą kolację, nie tylko dla dzieci.

  • 35 min

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    2 opakowania cukru waniliowego
    3 jajka
    2 czubate łyżki kokosu
    2 łyżki oleju
    4 banany
    miód do polania po wierzchu- dowolny w smaku
    dowolny tłuszcz do smażenia

Banany w kokosowym cieście polane miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przesiewanie mąki 1. Mąkę przesiewamy. Przekładamy do miski.
  • mieszanie składników ciasta 2. Mieszamy razem wszystkie składniki ciasta. Dodajemy żółtka, kokos.
    Z białek ubijamy pianę.
    Na końcu wlewamy olej.
    Delikatnie mieszamy.
  • krojenie banana 3. Banany obieramy, przekrawamy na pół wzdłuż i w poprzek. A później na ćwiartki
  • gotowe ciasto 4. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdy jest zbyt gęste dodajemy troszkę wody.
  • smażenie bananów 5. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni.
    Banany moczymy w cieście. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
  • upieczone banany polane miodem 6. Gorące banany w cieście od razu polewamy miodem ;)
  • banany w cieście kokosowym 7. Smacznego ;)

Porady

Banany możemy posypać po wierzchu, po upieczeniu orzeszkami ziemnymi- posiekanymi. To smaczna potrawa, nie tylko dla dzieci. Może być przystawką na podwieczorek lub samodzielną kolacją. Placuszki są syte. Banany, to źródło: magnezu, potasu, błonnika, b- karotenu, witamin: A, B, C, PP, D, K, E. Miód natomiast ma właściwości bakteriobójcze, odtruwające, regeneruje siły fizyczne i umysłowe, zawiera biokatalizatory powodujące wzrost wartości hemoglobiny we krwi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy