Banany na ostro w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z 50 dag mąki,drożdży,mleka,5 dag masła,jajka i soli przygotować ciasto drożdżowe.Pozostawić na 15 min do wyrośnięcia
2.Masło zagnieść z mąką i uformować kwadrat.
Ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę ,rozwałkować na kształt prostokąta.Masło ułożyć na rozwałkowanym cieście.Dłuższe boki złożyć nad masłem a krótsze dobrze zacisnąć.Rozwałkować.Ciasto złożyć ponownie w ten sam sposób co poprzednio.Schłodzić w lodówce.Czynność tę powtórzyć dwukrotnie wkładając za każdym razem do lodówki.
.Ciasto rozwałkować i wykroić kwadraty
3.Przygotować sos:.Musztardę wymieszać ze śmietaną.Cebulę obrać,drobno pokroić,dodać do śmietany.Masę posolić,popieprzyć,dodać curry i kilka kropel tabasco.
4.Na przygotowane kwadraty nałożyć przygotowany sos pozostawiając suche brzegi ,brzegi natomiast smarujemy roztrzepanym białkiem.
5.Banany obrać , ułożyć na sosie
6.Każdy kwadrat złożyć na pół po przekątnej ,starannie zlepić.
Wierzch posmarować żółtkiem,ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem.
Komentarze