Bananowy puch na maślanym spodzie

0 (0 ocen)

Torcik jest rewelacyjny, lekki, o bardzo bananowym smaku.

Składniki:

  • 30 dag maślanych herbatników,
    kostka margaryny,
    6 bananów,
    5 żółtek,
    15 dag cukru,
    3 łyżeczki żelatyny,
    400 ml śmietany 30%,
    35 dag waniliowego serka homogenizowanego,
    100 ml nektaru bananowego,
    sok z 1 cytryny.

Bananowy puch na maślanym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka zmielić za pomocą blendera. Margarynę stopić, zmieszać z ciasteczkami. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm
  • 2. Żółtka ucierać na parze z cukrem i naktarem bananowym ok.7 min. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, następnie, podgrzewając, rozpuścić. Dodać do utartych żółtek, przestudzić.
  • 3. 5 bananów rozgnieść dokładnie widelcem, dodać sok z cytryny. Śmietanę ubić na sztywno. Do zimnej masy jajecznej dodać 3/4 ubitej śmietany, puree bananowe oraz serek homogenizowany. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na maślany spód. Schładzać ok. 3 godz. Następnie udekorować pozostałym bananem oraz ubitą kremówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy