Torcik jest rewelacyjny, lekki, o bardzo bananowym smaku.
Składniki:
30 dag maślanych herbatników,
kostka margaryny,
6 bananów,
5 żółtek,
15 dag cukru,
3 łyżeczki żelatyny,
400 ml śmietany 30%,
35 dag waniliowego serka homogenizowanego,
100 ml nektaru bananowego,
sok z 1 cytryny.
Bananowy puch na maślanym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka zmielić za pomocą blendera. Margarynę stopić, zmieszać z ciasteczkami. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm
2. Żółtka ucierać na parze z cukrem i naktarem bananowym ok.7 min. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, następnie, podgrzewając, rozpuścić. Dodać do utartych żółtek, przestudzić.
3.5 bananów rozgnieść dokładnie widelcem, dodać sok z cytryny. Śmietanę ubić na sztywno. Do zimnej masy jajecznej dodać 3/4 ubitej śmietany, puree bananowe oraz serek homogenizowany. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na maślany spód. Schładzać ok. 3 godz. Następnie udekorować pozostałym bananem oraz ubitą kremówką.
Komentarze