Bananowy dżem

4.5 (160 ocen)

Zaletą tego dżemu jest to, że można go przygotować przez cały rok i nasze dzieci dostają o każdej porze roku pyszne śniadanie. Moje nazywają go masłem bananowym.

Składniki:

  • 3 kg bardzo dojrzałych bananów
    1,5 szklanki soku pomarańczowego
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Bananowy dżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bananowy dżem 1. Bardzo dojrzałe banany obrać i pokroić w plasterki, dolać do nich sok pomarańczowy i rozgotować na małym gazie, bardzo często mieszając
  • bananowy dżem 2. Ja lubię jak kawałki bananów są jeszcze widoczne i trzymam na gazie do tego momentu, ale jeśli chcemy mieć gładki dżem to wszystko trzeba dokładnie zmiksować. Kiedy dżem ma odpowiednią gęstość dodać cynamon i dokładnie wymieszać.
  • 3. Gorący dżem przełożyć do małych słoiczków, zakręcić i odstawić do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować