Bananowe muffinki z orzechami i nutellą

5 (1 ocen)

Najszybszy deser-ciasto to chyba muffiny :) uwielbia je. Dziś odsłona z bananami, orzechami i boską nutellą. Dzięki bananom babeczki są wilgotne.

Składniki:

  • Składniki:
    2 szklanki przesianej mąki tortowej
    1/3 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki oleju
    pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem albo w blenderze
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    3 łyżki Nutelli
    Do dekoracji:
    odrobina nutelli albo polewa czekoladowa
    plasterki bananów
    sok z cytryny by banany nie ściemniały
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Bananowe muffinki z orzechami i nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mokre składniki łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy blendera: mleko, nutella, rozgniecione banany, olej, jajko.
  • 2. Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane orzechy.
  • babeczki czekoladowe 3. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do foremek do 2/3 ich wysokości i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka.
  • muffiny bananowe z czekoladą 4. Po upieczeniu i wystudzeniu babeczek, smarujemy je polewą czekoladową albo nutellą i przyklejamy po plasterku banana. Plasterki banana skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować