bananowa straciatella

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Bardzo smaczny bananowo - czekoladowy deser. Mój Syn pożerał drugi kawałek bananowej stracciatelli. Powiedziałam do Niego: "widzę, że coraz bardziej smakują Ci moje ciasta", a On na to: "no, a ten to mi smakuje na maksa".

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki forma 18x24cm:

    5 dojrzałych bananów
    szklanka cukru pudru
    sok z jednej cytryny
    jogurt bałkański
    100 g czekolady w płatkach
    2 łyżki żelatyny rozpuszczone w szklance wody
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Bananowa straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę wrzucić do szklanki i zalać zimną wodą, aby ją zakryła. Po kilku minutach dodać do pełna gorącej wody i dobrze wymieszać.
  • 2. Obrane banany wrzucić do malaksera, zmiksować na papkę, dodać sok z cytryny i cukier puder. Wymieszać w malakserze, jeśli użyjecie do rozdrabniania bananów blendera ręcznego, możecie całość mieszać mikserem.
  • 3. Dodać jogurt i czekoladowe płatki - wymieszać, gdy żelatyna lekko przestygnie wlewać stróżką do masy bananowej i dobrze wymieszać. Przelać do naczynia i wstawić na 2 godziny do lodówki.

Porady

Deser możecie mieszać silikonową łopatką lub mikserem na wolnych obrotach. Zamiast jogurtu możecie użyć serka homogenizowanego wtedy powstanie bananowy serniczek na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować