Bananowa poezja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu:
Oddzielić jajka od żółtek, ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie cały czas ubijając wsypywać po łyżce brązowego cukru. Po ubiciu dodawać po jednym żółtku na przemian z mąką 2 razy przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia – dokładnie wymieszać ręcznie. Upiec biszkopt na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 ºC 15-20monut, w połowie pieczenia sprawdzić patyczkiem.
Wykonanie kremu:
4 banany obrać i zmiksować. Żelatynę expresową rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia, następnie zmiksować z bananami. Śmietanę ubić ze śmietanfixami. 3łyżki śmietany wymieszać z bananami, następnie połączyć z resztą ubitej śmietany.
Składanie tortu:
Biszkopt przekroić poziomo na dwie części, górną część biszkoptu drobniutko pokruszyć. Biszkopt ułożyć w blasze i nasączyć obficie herbatą z cytryną i spirytusem. Posmarować cienko kremem czekoladowym. Banany przekroić wzdłuż na połowę i płaską stroną ułożyć na kremie czekoladowym. Całość przykrywamy kremem bananowym i posypujemy pokruszonym biszkoptem.
Całość schładzamy w lodówce przez 5 godzin.
Komentarze