Ażurowe serca

0 (0 ocen)

  • 15 min

Takie naleśniki usmażone dla bliskiej osoby to „najsłodszy” dowód miłości.

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 szklanka mleka,
    - Około1,5 szklanki mąki,
    - 1 duże jajko,
    - 4 łyżeczki cukru,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - Olej do smażenia,

    Dodatkowo:
    - Ulubiony dżem- u mnie malinowy,
    - 1/3 tabliczki czekolady,
    - 1 łyżka mleka

Ażurowe serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ażurowe serca 1. Mąkę, mleko, jajko, cukier i proszek do pieczenia miksujemy razem przygotowując ciasto naleśnikowe. Ciasto przelewamy do worka cukierniczego z małą końcówką (lub po prostu do mocnego worka foliowego i na rogu robimy mały otwór).
    Rozgrzewamy olej na patelni.
    Za pomocą worka wyciskamy na rozgrzany olej naleśnika w kształcie serca. Smażymy go z obu stron do zrumienienia. W ten sam sposób smażymy naleśnikowe serca tworząc pary- jedno serce zapełnione, drugie ażurowe.
  • Ażurowe serca 2. Gotowe serca przekładamy dżemem. Wierzch całego serca smarujemy dżemem (grubość wg uznania). Dżem przykrywamy ażurowym naleśnikiem.
  • Ażurowe serca 3. Serca układamy na talerzu. Polewamy rozpuszczoną czekoladą. (Czekoladę łamiemy w kostki i rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem mleka cały czas mieszając).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy