AZJATYCKA PORTAWKA Z INDYKA Z QUINOA

0 (0 ocen)

  • 35 min

Indyk i fasolką,może nie brzmi zbyt orientalnie,ale dzięki tym wszystkim aromatycznym, ostrym przyprawom i dodatkom smakiem nie ustępują potrawom zrobionym przez rodowitego Azjatę.

  • 35 min

Składniki:

  • 1/2 filetu z indyka
    1 szklanka fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
    1/2 puszki pomidorów w puszce
    1/2 cebuli białej
    1/2 cebuli czerwonej
    2 ząbki czosnku
    1,5 cm świeżego imbir
    1 łyżeczka garam masala
    1 łyżeczka pasty curry
    1/2 łyżeczki pasty tamaryndowej
    1/2 puszki mleka kokosowego
    sos sojowy do smaku (około 1,5 łyżeczki)
    sos rybny do smaku (około 1 łyżeczki)

    olej kokosowy do smażenia ( około 2 łyżki)

    1/2 szklanki kaszy quinoa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Azjatycka portawka z indyka z quinoa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obydwa rodzaje cebuli i czosnek obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Na woku lub patelni rozgrzewamy olej kokosowy, na którym szklimy cebulę z czosnkiem dodając następnie imbir i pastę curry aby puściły smak.
    Na podsmażone przyprawy wrzucamy pokrojony filet z indyka. Obsmażamy z każdej strony.
    Do obsmażonego indyka dodajemy pocięte na kawałki pomidory z puszki wraz z sokiem.
    Kiedy pomidory ładnie się połączą z resztą potrawki dodajemy, pastę tamaryndową, łyżeczkę garam masali i mleko kokosowe i mieszamy. Gotujemy chwilę.
    Na koniec przyprawiamy sosem sojowym i sosem rybnym oraz dodajemy wcześniej ugotowaną fasolkę szparagową mieszamy dokładnie.

    Kaszę quinoa gotujemy w oddzielnym garnku. Potrawkę podajemy z kaszą lub dodajemy ją do potrawki i mieszamy. Można także podać standardowo z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować