Argentyńskie empanadas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Masło rozpuszczamy. Drożdże wkładamy do miski, zasypujemy cukrem, dolewamy mleko i odstawiamy a ok. 20 minut żeby ruszyły. Gdy zawartość naszej miski znacznie się powiększyła, dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy dłonią gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dolewamy rozpuszczone masło – nie gorące! Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę
2.FARSZ: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Wszystko szklimy na patelni z dodatkiem oleju i soli. Gdy nasza cebula z czosnkiem są gotowe, dodajemy mięso i na najwyższej mocy grzania doprowadzany do ścięcia się białka. Potem dodajemy paprykę pokroją w kosteczkę, fasolę i kukurydzę. Całość dusimy na dużej mocy grzania – często mieszając ok. 15 minut. Gdy farsz jest gotowy, dodajemy jajka i śmietanę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, kuminem i słodką wędzoną papryką. Odstawiamy do wystygnięcia.
3.Wyjmujemy ciasto z lodówki, cienko rozwałkowujemy na kształt koła, nakładamy farsz,
4.sklejamy jak pieroga,
5.robimy ozdobną falbanką
6.robimy ozdobną falbankę
7.układamy na blasze, smarujemy rozłuconym jajkiem
8.i pieczemy w temperaturze 180 stopni (funkcja termoobieg) przez ok. 15-20 minut na złoty kolor.
Komentarze