Argentyńskie empanadas. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Farsz: Rodzynki sparz i osącz. Cebulę i czosnek posiekaj, przesmaż na oleju. Dodaj mięso, smaż jeszcze przez kilka minut.Kiedy mięso jest już miękkie dodaj ugotowane ziemniaki,posiekaną kolendrę i przecier pomidorowy. Dodaj rodzynki i przyprawy.Wszystko wymieszaj i odstaw na chwilę.
Ciasto:
Szybko zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle letniej wody, aby miało odpowiednią konsystencję. Rozwałkuj je do grubości 1/2 cm, wytnij krążki o średnicy 12 cm. Łyżeczką nakładaj farsz i sklejaj jak pierogi. Posmaruj żółtkiem i wstaw do nagrzanego do 220 st.na 10 minut następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz jeszcze 15 minut.
Komentarze