Arbuzada czyli lemoniada z arbuza

0 (0 ocen)

Chłodzący napój z arbuza, limonki i imbiru

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki wody
    2/3 kg arbuza
    sok z 2 limonek
    4 cm imbiru

Arbuzada czyli lemoniada z arbuza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku podgrzać i rozpuścić cukier w wodzie. Zagotować, a następnie gotować powstały syrop jeszcze przez około 3 minuty, odstawić z ognia, ostudzić. Arbuza wydrążyć i oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w kostkę i zblendować. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce zachowując sok, przełożyć do arbuza i wlać cukrowy syrop. Wszystko wymieszać i przelać przez sito do naczynia w którym będzie podawany napók. Dodać sok z limonki, zamieszać, schłodzić.

Porady

Arbuzada imponująco wygląda podana w wydrążonym arbuzie. Taki wspólny kieliszek łączy ludzi na przyjęciu i stanowi ładny obrazek kulinarny. W upalne dni kładę do arbuza dużo lodowych kostek. Na wieczór można dodać trochę alkoholu np prosecco ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy