arbuzowe kopce

0 (0 ocen)

  • 60 min

szybki orzeźwiający deser na letnie dni

  • 60 min

Składniki:

  • warstwa arbuzowa
    1 szklanka różowego półsłodkiego wina
    1 plaster arbuza
    3 łyżeczki żelatyny
    1 łyżka cukru.
    warstwa smietanowa
    200 ml śmietanki kremówki
    3 łyżeczki żelatyny
    1 łyżka cukru pudru
    1 galaretka pomarańczowa

Arbuzowe kopce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Arbuza oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Pucharki (4 sztuki) wyłożyć folią spożywczą. Wyłożyć do nich kawałki arbuza. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody, wino podgrzać. Do wina dodać żelatynę, wymieszać i wylać do pucharków. Odstawić do zastygnięcia.
  • 2. Śmietankę ubić z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody, połączyć ze śmietanką. Wylać do pucharków. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i wylać na zastygłą warstwę śmietankową.
  • 3. Stężałe desery wyłożyć na talerzyki odwracając pucharki do góry dnem i delikatnie zdjąć folię. Można posypać kokosem.

Komentarze

Podobne przepisy