Arabskie ciasteczka Ma'amoul

4.49 (192 ocen)

  • 30 min

Ma’amoul to tradycyjne ciasteczka arabeska spożywane głownie podczas świąt religijnych np. Ramadan. Najczęściej nadziewa się je masą z daktyli, ale w zależności od regionu może być z orzechów włoskich, laskowych, pistacji lub białej masy na bazie białek z cukrem i syropem soapwort.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mąki
    200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
    1 łyżka wody różanej
    4 łyżki mleka
    SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

    0,5 szklanki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
    1/4 szklanki cukru pudru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka wody różanej


    DODATKOWO:

    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Arabskie ciasteczka ma'amoul - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy mieszamy z cukrem, cynamonem oraz wodą różaną, mieszamy.
  • 2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy masło i zagniatamy chwilę ciasto. Następnie dodajemy wodę różaną i mleko, ponownie zagniatamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
    Z ciasto formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy tworząc placek i nakładamy pół lub całą łyżeczkę orzechów. Zlepiamy i formujemy kuleczkę. Wkładamy do foremki przeznaczonej do ciastek ma'amoul i dociskamy, aby uzyskać kształt. Dosyć energicznie potrząsamy foremką, aby ciasto delikatnie wypadło. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy ok. 20 min. do lekkiego zarumienienia brzegów. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Orzechy Woda Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować