Piersi z kurczaka, dzięki kilku soczystym godzinom spędzonym w marynacie, są naprawdę przesiąknięte wspaniałym smakiem mieszanki szalotek, pomidorków koktajlowych, czosnku i suszonej bazylii
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- piersi z kurczaka: 3 sztuki
- szalotka: 8 sztuk
- pomidorki koktajlowe: 10 sztuk
- czosnek: 4 ząbki
- suszona bazylia: 1 łyżka
- ocet balsamiczny: 2 łyżki
- cytryna (wyciśnięty sok): 0.5 sztuki
- posiekana natka pietruszki: 1 łyżka
- oliwa z oliwek: 6 łyżek
- sól i pieprz: 1 szczypta
Aromatyczny kurczak z grilla na szalotkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka wymyj i pokrój w plastry (ok. 1-1,5cm grubości). Przełóż do miski. Obierz szalotki i pokrój w ćwiartki. Pomidorki koktajlowe wymyj i pokrój na połówki (lub na ćwiartki). Czosnek pokrój grubo. Szalotkę, pomidorki i czosnek dodaj do kurczaka. Całość oprósz pieprzem i solą. Dodaj około 5 łyżek oliwy z oliwek, suszoną bazylię, ocet balsamiczny, sok z połówki cytryny i ponownie wymieszaj całość. Odłóż kurczaka z warzywami do lodówki na kilka godzin.
2.Przed grillowaniem wyciągnij kurczaka z marynaty. Warzywa przygotujesz oddzielnie. Kurczaka układaj na rozgrzanym grillu. Ja tym razem przygotowałam to danie na grillu elektrycznym. Mięso grillowałam po ok.5 minut z każdej strony, pod przykryciem.
3.W międzyczasie, na patelni rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy z oliwek i smaż składniki marynaty (w tym szalotkę i pomidorki koktajlowe) przez ok. 7-10 minut.
4.Gotowego kurczaka podawaj na podsmażanych warzywach. Danie możesz posypać posiekaną pietruszką. Jak już wspomniałam, danie to świetnie komponuje się z grillowanymi ziemniakami, np. w tymianku.
Komentarze