Aromatyczny gulasz wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyszczamy i kroimy na niewielkie - gulaszowe kawałki. Na ogień wstawiamy duży garnek z odrobiną wody. Na osobnym ogień wstawiamy patelnię, wlewamy odrobinę oleju, każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i obsmażamy krótko z obu stron. Następnie wrzucamy wszystko do garnka - mięso najlepiej obsmażać po 5-6 kawałków na dużym ogniu. Jeżeli wrzucimy wszystko na raz - wówczas mięso będzie się dusić zamiast szybko zamykać. Kiedy całe mięso znajdzie się już w garnku, dolewamy również resztkę oleju z pozostałą po smażeniu przesmażoną mąką jaka została na patelni. Następnie wlewamy bulion i po kolei dodajemy warzywa - marchewkę pokrojoną w plasterki, cebulę, pora, później drobno pokrojone jabłko, grzyby oraz śliwki. Wszystko razem dusimy na niewielkim ogniu mieszając co jakiś czas aby nie przywarło. Jeżeli wyparuje nam zbyt dużo płynu - uzupełniamy bulionem lub wodą. Dorzucamy musztardę oraz przyprawy - wg. uznania. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki - zagęszczamy mąką. Ja gotuję taki gulasz około 2 godziny, czasem trochę więcej. Potrawa jest gotowa kiedy mięsko zacznie się rozpadać. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Polecam również kopytka lub różne rodzaje kasz.
Porady
Z dodatkami można kombinować - można dać paprykę, i odrobinę przecieru pomidorowego jeżeli potrawa ma mieć mniej mięsny, a bardziej pomidorowy charakter
Komentarze