Aromatyczny bakłażan z sałatką z kaszy bulgur

4.5 (146 ocen)

Kolejna odsłona bakłażana .. I kolejny przepis by Yotam Ottolenghi. Wyszło pyszne, a sałatkę warto zrobić nawet bez bakłażanów.

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany,o połowę wzdłużnie
    1/2 szklanki oliwy z oliwek, + dodatkowo do skropienia
    2 łyżki drobno posiekanej skórki cytryny
    2 ząbki czosnku, zmiażdżone
    2 łyżeczki mielonego kminu
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    1 łyżeczka papryki
    3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
    1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki

    1/2 łyżeczki soli + nieco dodatkowo

    sałatka
    1 szklanka kaszy bulgur
    15 szt zielonych oliwek bez pestek,przekrojonych
    1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w bardzo cienkie plasterki
    1/3 szklanki rodzynek
    1/3 filiżanki liści pietruszki płaskim, posiekane
    1/3 szklanki świeżej kolendry, posiekanej plus więcej do przybrania
    1/4 szklanki pistacji, tosty i lekko zgnieciony
    2 łyżki świeżego soku z cytryny
    Świeżo zmielony czarny pieprz

    Jogurt naturalny do podania
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Aromatyczny bakłażan z sałatką z kaszy bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 170 °C. W miseczce wymieszać 1/4 szklanki oliwy, z pierwszymi 7 składnikami z listy i połową łyżeczki soli ( można dać więcej oliwy, jeżeli mieszanka wydaje się za gęsta).
  • 2. Przekroić bakłażany wzdłuż na pół, zostawiając ogonki. Za pomocą małego ostry noża naciąć miąższ bakłażanów w skośną kratkę, nie przecinając skóry.
  • 3. Umieścić połówki bakłażana, przecięciem do góry, na blasze wyłożonej pergaminem. Skropić każdą połówkę 1 łyżką oliwy, poczekać aż się trochę wchłonie. Lekko posypać solą. Przy pomocy pędzelka rozprowadzić równomiernie na bakłażanach mieszaninę oliwy i przypraw. Piec, aż będą bardzo miękkie - ok 50-60 minut.
  • 4. Tymczasem bulgur umieścić w garnku i przykryć 1i 1/2 szklanki wrzącej wody. Gotować 5- 6 minut, a następnie zostawić pod przykryciem na ok 45 minut w dobrze zmiękł i wchłonął wodę.
  • 5. Dodać oliwki, cebulę, rodzynki, pietruszkę, kolendrę, pistacje i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły. Bakłażan i sałatka może być zrobiona 2 godziny przed podaniem. Odstawić w temperaturze pokojowej.
  • 6. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Umieść połówkę bakłażana na talerzu. Obok położyć trochę sałatki i łyżkę gęstego jogurtu. Posypać pozostałą kolendrą i skropić oliwą. Smacznego!

Porady

Następnym razem dam więcej oliwy do przypraw, moja mieszanka wyszła chyba za gęsta i nie najlepiej się rozsmarowywała na bakłażanach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Kasza bulgur

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować