Od jakiegoś czasu takie wianuszki zastępują w naszym domu pizzę.
1 godz. 30 min
Składniki:
Na dwa wianuszki:
300 g mąki pszennej,
50 g roztopionego i przestudzonego masła,
120 ml ogrzanego mleka,
1 jajko,
10 g świeżych drożdży,
1/2 łyżeczki soli
Na nadzienie: pesto pomidorowe, 2 nieduże pomidory, cebula, 3 ząbki czosnku, ser feta ( ja zastąpiłam zwykłym sałatkowo kanapkowym), świeża bazylia,
Dodatkowo jajo do posmarowania
Aromatyczny wianuszek na bardzo cienkim cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę połączoną z solą. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać do nich roztrzepane jajko i rozpuszczone masło. Połączyć składniki sypkie i płynne i zagnieść miękkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia ( ok 40 - 50 min). Ciasto podzielić na dwie równe części. Ciasto cienko rozwałkować na okrąg i wyciąć 8 trójkątów. Rozłożyć jak gwiazdę na blaszce wyłożonej pergaminem.
2.Ciasto posmarować pesto i rozłożyć farsz.
3.Zawinąć brzegi trójkątów do wewnątrz, lekko je skręcić, jednocześnie zostawiać odstępy pomiędzy nimi.
4.Posmarować roztrzepanym jajem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 25 - 30 min.
Porady
Z trójkątów, które zostaną po wykrojeniu gwiazdy można zrobić sakiewki z tym samym lub innym farszem.
Komentarze