Aromatyczne śledzie z suszonymi śliwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Efekt przerósł moje oczekiwania, bo smakowały nawet tym, którzy nie lubią śledzi. A wszystko to dzięki "opakowaniu" ich w pyszne dodatki pachnące cebulką, miodem i cynamonem.

  • 30 min

Składniki:

  • • 4 filety śledziowe 250 g - u mnie Lisnera w oleju
    • 3/4 szklanki śliwek suszonych
    • 1 cebula
    • 2 łyżki miodu
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1/4 szklanki oleju
    • 2 łyżki octu
    • sól, pieprz do smaku
    • kilka orzechów włoskich do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Aromatyczne śledzie z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Cebulę obrać i pokoić w cienkie półplasterki.
    • Olej rozgrzać, wrzucić cebulę i chwilę poddusić, aż zmięknie.
    • Dodać miód i śliwki suszone pokrojone w paski, chwilę poddusić.
    • Przyprawić cynamonem, ewentualnie solą i pieprzem. Uważać z solą, bo śledzie są już słone.
    • Na koniec dodać ocet i pokrojone w paski filety śledziowe.
    • Ostrożnie przemieszać, wyłożyć do salaterki i odstawić na kilka godzin, aż wystygnie i przegryzą się smaki.
    • Po wierzchu posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować