Aromatyczne pieczone jabłuszka

0 (0 ocen)

  • 50 min

Szybki i smaczny deser.

  • 50 min

Składniki:

  • 5 dużych jabłek (najlepiej odmiana kwaskowa np. antonówka)
    2 małe saszetki cukru waniliowego
    płaska łyżeczka cynamonu
    szklanka schłodzonej śmietanki kremówki
    2 śmietan fixy

Aromatyczne pieczone jabłuszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, przekrawamy na 4 części i wykrajamy gniazda nasienne. Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy 1 saszetką cukru waniliowego i cynamonem.
  • 2. Pieczemy w 200 stopniach około 35 minut.
  • 3. Śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan-fixami. Na talerzyki wykładamy po kilka jabłek, na każdy kawałek kładziemy porcję bitej śmietany, posypujemy cynamonem.

Porady

Najlepiej smakują podane na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy