Aromatyczne mielone w płatkach kukurydzianych

4.5 (169 ocen)

  • 30 min

Moja rodzina uwielbia mielone, staram się więc wymyślać różne wersje.Tym razem przygotowałam niezwykle aromatyczne w bardzo chrupiącej panierce. Można je podać z ulubionymi dodatkami np. ryżem ugotowanym na sypko i ulubioną surówką. Jeżeli nie macie przyprawy Tikka Masala można użyć innej ulubionej.

  • 30 min

Składniki:

  • 30 dag fileta z kurczaka
    1 jajko
    1 bułka namoczona w wodzie i odciśnięta
    2 łyżki bułki tartej
    1 szklanka płatów kukurydzianych
    przyprawa Tikka Masala według uznania
    biały pieprz mielony do smaku
    ewentualnie sól do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Aromatyczne mielone w płatkach kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy razem z bułką. Do masy mięsnej wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, przyprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie mieszamy.
  • 2. Płatki kukurydziane bardzo drobno kruszymy. Można to zrobić za pomocą wałka do ciasta. Następnie z mięsa formujemy okrągłe kotlety i obtaczamy je w pokruszonych płatkach.
  • 3. Kotlety smażymy od razu na rozgrzanym oleju do miękkości mięsa i zrumienienia. Usmażone dokładnie osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy i smacznego.

Porady

W skład przyprawy Tikka Masala wchodzą: kolendra, czosnek, pomidory, kumin, skórka cytrynowa, sól. Z przepisu wyszło mi 8 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować