Nigdy nie za wiele tradycji, kotlety mielone, moja babcia mówiła "siekane" Podane z młodą kapustką smakują wybornie;)
20 min
Składniki:
1 i ½ kg mięsa wieprzowego( łopatka, karczek, szynka)
2 cebule
6 ząbków czosnku
3 jajka
3 łyżki bułki tartej ( do mięsa)+ do obtoczenia kotletów
Mleko około 100 ml
Sól , pieprz i przyprawaw płynie
Tłuszcz do smażenia ( Planta, olej)
Aromatyczne mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myję, kroję na kawałki i mielę wraz z obranym czosnkiem. Cebulę obieram, myję, kroję i dodaję do mielenia razem z mięsem. W między czasie 3 łyżki bułki tartej zalewam mlekiem i mieszam, ma być rzadka masa( zgęstnieje) odstawiam aby napęczniała. Do zmielonego mięsa wbijam jajka. Dodaję bułkę z mlekiem, pieprz, sól i maggi. Mieszam razem dokładnie. Następnie formuję kotlety, i obtaczam w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam Plantę z olejem i smażę kotlety .
Podaję z ziemniakami i młodą kapustą.
Komentarze