Aromatyczne kruche babeczki z jabłkami i budyniem pod bezą

0 (0 ocen)

Uroczo wyglądające babeczki z aromatycznym nadzieniem jabłek z cynamonem .

Składniki:

  • składniki na 7-8 babeczek :
    Ciasto :
    -1 szklanka mąki
    - 1 żółtko
    -2 łyżki cukru
    -80 g miękkiego masła

    jeśli ciasto będzie sypki można dodać odrobinę śmietany

    Nadzienie jabłkowe :
    -1-2 jabłka
    -cukier
    -cynamon

    Masa budyniowa :
    - 1 opakowanie budyniu waniliowego (64 g )
    - 0,5 l mleka
    -ok 5 łyżek cukru ( według uznania )

    Beza :
    -3-4 białka
    - 3/4 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Aromatyczne kruche babeczki z jabłkami i budyniem pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na ciasto wyrabiamy jednolitą kule .
    Foremki wypełniamy ciastem ( spód i brzegi na wysokość foremek ).

    Gotujemy budyń :
    W rondelku gotujemy 350 ml mleka razem z cukrem , w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń .
    Do gotującego się mleka wlewamy budyń i energicznie mieszamy ( jeśli porobią się grudki to możemy zmiksować je mikserem , powinny się rozpuścić ). Przykrywamy folią i odstawiamy.

    Jabłka obieramy , pozbawiamy środka i kroimy w drobną kosteczkę .
    W misce mieszamy cukier z cynamonem i dodajemy pokrojone jabłka , mieszamy .

    Foremki wyłożone ciastem napełniamy do 2/3 wysokości ciasta nadzieniem jabłkowym , dodajemy budyń i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut .

    Po 15 minutach bierzemy się za bezę .
    Białka wraz z cukrem ubijamy na wysokich obrotach aż powstanie sztywna masa , nie odchodząca od miski podczas odwrócenia .
    Masę umieszczamy w rękawie cukierniczym , za użyłam tylki Wilton 1M .
    Wyjmujemy babeczki i dekorujemy bezą . Ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 20 minut aż do ładnego zarumienienia i lekkiego wysuszenia bezy .
    Możemy sprawdzić patyczkiem ( tzw ' do suchego patyczka ') czy beza jest już ścięta w środku .
    Smacznego ! :)

Porady

Babeczki możemy wykonać w metalowych foremkach lub w papierowych po włożeniu ich do silikonowych foremek aby papierowe foremki się nie rozleciały , równie dobrze powinny się sprawdzić foremki zrobione z folii aluminiowej .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować