Aromatyczne babeczki schabowe

4.5 (181 ocen)

  • 30 min

Dość nietypowy sposób na podanie schabu. Pieczone babeczki wypełnione słodkim pomidorem, papryką, kremową mozzarellą i aromatycznym pesto. Spodobają się nawet osobom dbającym o linię.

  • 30 min

Składniki:


  • 500g schabu
    1 średni pomidor
    1/2 strąka czerwonej papryki
    1 kulka mozzarelli (120g)
    pesto (ok. 3 łyżeczki)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Aromatyczne babeczki schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokrój na plastry lub użyj pokrojonego. Z podanej porcji powinno wyjść około 5 sztuk. Rozbij tłuczkiem uważając by nie rozerwać mięsa.
  • 2. Z pomidora i papryki usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ w kostkę.
  • 3. Do natłuszczonych oliwą foremek na muffinki włóż rozbity schab w taki sposób, by brzegi wystawały ponad wgłębienia. Wypełnij papryką i pomidorem oraz po kawałku mozzarelli i 1/2 łyżeczki pesto. Oprósz solą i pieprzem.
  • 4. Za pomocą wystających brzegów mięsa zamknij szczelnie "babeczki". Dla pewności możesz spiąć wykałaczką, ale nie jest to konieczne. Przykryj folią aluminiową.
  • 5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez około 20-25 minut.

Porady

Podawaj w towarzystwie sałaty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować