Dość nietypowy sposób na podanie schabu. Pieczone babeczki wypełnione słodkim pomidorem, papryką, kremową mozzarellą i aromatycznym pesto. Spodobają się nawet osobom dbającym o linię.
30 min
Składniki:
500g schabu
1 średni pomidor
1/2 strąka czerwonej papryki
1 kulka mozzarelli (120g)
pesto (ok. 3 łyżeczki)
sól, pieprz
Aromatyczne babeczki schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab pokrój na plastry lub użyj pokrojonego. Z podanej porcji powinno wyjść około 5 sztuk. Rozbij tłuczkiem uważając by nie rozerwać mięsa.
2.Z pomidora i papryki usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ w kostkę.
3.Do natłuszczonych oliwą foremek na muffinki włóż rozbity schab w taki sposób, by brzegi wystawały ponad wgłębienia. Wypełnij papryką i pomidorem oraz po kawałku mozzarelli i 1/2 łyżeczki pesto. Oprósz solą i pieprzem.
4.Za pomocą wystających brzegów mięsa zamknij szczelnie "babeczki". Dla pewności możesz spiąć wykałaczką, ale nie jest to konieczne. Przykryj folią aluminiową.
5.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez około 20-25 minut.
Komentarze