Aromatyczna szynka z nutą wędzonki

0 (0 ocen)

Szynka marynowana w mieszance intensywnych przypraw, która przywołuje delikatnie zapach piernika i wędzonego mięsa. Przygotowanie szynki jest proste i nie wymaga skomplikowanych zabiegów, dlatego można ją przygotować tuż przed samymi Świętami.

Składniki:

  • 1 kg szynki

    MARYNATA:
    1 łyżeczka kolendry
    1 łyżeczka kminu rzymskiego
    1 łyżeczka pieprzu czarnego
    1 łyżeczka soli
    1 kopiasta łyżka słodkiej papryki wędzonej
    1/3 łyżeczki cynamonu
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    3 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny Szynki

Aromatyczna szynka z nutą wędzonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0d76oad 1. Ziarna kolendry i kminu (nie mylić z kminkiem) wrzucić na suchą patelnię i uprażyć. Zdjąć z ognia, jak poczujemy aromat przypraw. Włożyć do moździerza i dokładnie rozetrzeć. Wsypać pozostałe składniki, a na końcu wlać olej.
  • image-1j6hudv 2. Wszystko połączyć i taką mieszanką natrzeć ładny kawałek szynki. Zamknąć w szczelnym pojemniku i odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • image-0wq51u8 3. Szynkę obwiązać lnianą, grubą nicią nadając jej kształt. Włożyć do rękawa do pieczenia. Piec przez 1,5 godz. Przez pierwsze 15min w 200*C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C. Pod koniec rozciąć rękaw i przypiec szynkę. Wystudzić i schłodzić w lodówce. Usunąć nić i pokroić na cienkie plasterki. Smacznego

Porady

Jeżeli nie posiadacie moździerza, można użyć mielone ziarna kolendry i kminu albo zmielić je w młynku do kawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Szynka Wędlina Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować