Aromatyczna rolada z łopatki z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Dla mnie bomba:)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 kilogramy łopatki wieprzowej
    Słoik suszonych pomidorów w oleju
    Kilka liści laurowych

    Marynata:
    3 łyżki oleju
    0,5 łyżeczki papryki słodkiej
    0,5 łyżeczki papryki ostrej
    0,5 łyżeczki estragonu
    0,5 łyżeczki soli
    Szczypta pieprzu
    3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Aromatyczna rolada z łopatki z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą. Łopatkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Za pomocą ostrego noża rozciąć na płaski duży kawałek. Natrzeć przygotowaną marynatą i zostawić na co najmniej godzinę lodówce. Po tym czasie na jednej stronie mięsa nałożyć pokrojone w plasterki suszone pomidory. Zwinąć ciasno w roladę i obwiązać mocnym sznurkiem, włożyć pod niego w kilku miejscach liście laurowe. Mięso włożyć do rękawa przeznaczonego do pieczenia i wstawić do lodówki na całą noc, aby łopatka nasiąkła aromatami. Piec w 180 stopniach przez ok. 120 minut. Sznurek ściągnąć gdy mięso całkowicie się ostudzi i stężeje.

Porady

Podawać jako wędlina do chleba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować