Aromatyczna rolada z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek opłukać pod bieżącą wodą a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Powykrawać ostrożnie żeberka (jeśli są). Jeżeli boczek jest wysoki to naciąć go w połowie ale nie przekrawać do końca i rozłożyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do czosnku dodać sól, pieprz, majeranek i papryki. Dobrze razem wymieszać. Powstałą mieszaniną wysmarować wierzch boczku. Następnie zwinąć go w roladę i związać dookoła sznurkiem, żeby rolada nam się nie rozpadła podczas pieczenia. Tak przygotowane mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać do środka liść laurowy i ziele angielskie. Dobrze zamknąć. Piec w piekarniku 1 godzinę w 180 st C. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Zdjąć sznurek i kroić w plastry.
Komentarze