Aromatyczna mielona wołowina na humusie

0 (0 ocen)

  • 45 min

Aromatyczna wołowina w towarzystwie pikantnego humusu podana z grillowanym pieczywem , pieczywem chrupkim lub chlebkami pita jest ciekawą propozycją na obiad lub kolację

  • 45 min

Składniki:

  • Aromatyczna wołowina:
    500 gram mielonej wołowiny
    1 duża cebula
    2-3 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka mielonego cuminu
    Sól, pieprz, oliwa
    6 łyżek humusu ( np. z tego przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pikantny-humus-z-ciecierzycy-1 )

Aromatyczna mielona wołowina na humusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aromatyczna wołowina: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy dodajemy liście laurowe i cumin, przesmażamy aż zacznie unosić się ich zapach. Do przesmażonych ziół dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebule i posiekane ząbki czosnku, smażymy 5 minut. Do przesmażonej cebuli dodajemy mięso i smażymy kolejne 15 minut. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerz nakładamy porcję humusu, a na środku porcję aromatycznej wołowiny. Całość dekorujemy listkami mięty i oprószamy odrobiną słodkiej papryki. Serwujemy z chlebkami pita lub grillowanym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy