Aromatyczna i pożywna zupa z cieciorki z dodatkiem pikantnego kurczaka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Jeden z wielu przepisów na zupę z ciecierzycy,, ale mieszanka przypraw jakiej użyłem odróżnia ja od innych i nadaje jej prawdziwego charakteru:)

  • 45 min

Składniki:

  • Zupa:
    400 g surowej cieciorki
    1 duża marchewka
    1 duża cebula
    100 g boczku
    1 mała papryczka chilli
    2-3 ząbki czosnku
    3 połówki papryk,(czerwona, zielona, żółta)
    świeży imbir
    2-3 łyżki oleju( u mnie z pestek winogron)
    szczypta cynamonu
    1 litr bulionu( u mnie drobiowy)
    4-5 garści świeżego szpinaku
    1 łyżeczka ziaren kolendry
    1 łyżeczka suszonego cząbru
    pół łyżeczka kminu rzymskiego
    pół łyżeczki suszonego imbiru
    pół łyżeczki chili w proszku
    sól morska
    świeżo mielony czarny pieprz
    Kurczak(opcjonalnie):

    200 g pierś z kurczaka
    2 łyżeczki harrisy
    ząbek czosnku
    łyżeczka curry
    pół łyżeczki świeżego startego imbiru
    szczypta suszonego imbiru
    sól morska
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Aromatyczna i pożywna zupa z cieciorki z dodatkiem pikantnego kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Zupa:
    Cieciorkę moczyć przez 12 godzin w zimnej wodzie. Po tym czasie gotować około godziny półtorej do miękkości lub przez około 20 minut w szybkowarze.
    Warzywa pokroić w dowolny kształt, u mnie papryka w kostkę 2x2 a marchewka i cebula w półplasterki. Ząbek czosnku, imbir oraz chili drobno posiekać.
    Wszystkie przyprawy zmielić w młynku lub utrzeć w moździerzu na proszek.
    Do rozgrzanego garnka wlewamy olej i na małym ogniu przesmażamy zmielone przyprawy(około 30-60 sekund) aby nabrały aromatu. Dorzucamy cebule czosnek, chili i imbir, smażymy razem 2 minuty. Po tym czasie dokładamy resztę warzyw, również przesmażamy prze około 3-4 minuty, i dorzucamy 3/4 ugotowanej cieciorki. Po minucie dolewamy bulion i gotujemy zupę pod przykryciem przez 25-30 minut na małym ogniu. Resztę cieciorki miksujemy blenderem z 2-3 łyżkami wody, i dokładamy do gotującej się zupy w połowie gotowania, ten zabieg posłuży nam jako naturalne zagęszczenie zupy. Po około pół godziny, gdy warzywa będą już prawie całkowicie miękkie dorzucamy liście świeżego szpinaku, Przykrywamy na minute, szpinak ma tylko lekko zmięknąć. Doprawiamy do smaku solą lub pieprzem.

Porady

Kurczak jest dosyć pikantny,dlatego osobom bardziej wrazliwym na pikantne dania radze użyć mniej chili :).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować