Aromatyczna zapiekanka makaronowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Tą pyszną potrawkę przyrządziłam po egzaminach wspólnie z chłopakiem, od którego zresztą ten przepis dostałam.

  • 20 min

Składniki:

  • 20 dag makaronu rurki,
    20 dag pieczarek,
    20 dag sera żółtego,
    1 cebula,
    1 łyżka masła,
    przyprawa maggi,
    3 łyżki przecieru pomidorowego,
    oregano,
    lubczyk,
    natka pietruszki,
    sól, pieprz

Aromatyczna zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy na półtwardo (7 minut) w osolonej wodzie. Odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • 2. Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy do miękkości przyprawiając maggi. Gotowe mieszamy z makaronem.
  • Zapiekanka przed włożeniem do piekarnika 3. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przecier mieszamy z 1 szklanką wody. Zalewamy makaron, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy trochę oregano i lubczyku oraz wsypujemy połowę sera żółtego. Wszystko mieszamy i wierzch posypujemy żółtym serem oraz natką pietruszki.
  • Aromatyczna zapiekanka po wyjęciu z piekarnika 4. Całość przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Po wyjęciu na talerz posypujemy jeszcze raz świeżą natką pietruszki.

Porady

Zapiekankę można przyrządzić też w wersji dla wielbicieli wędlin, dodając do makaronu 20 dag pokrojonej w kostkę i usmażonej kiełbasy zwyczajnej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy