Na tartę o średnicy 26 - 28 cm
Ciasto:
120 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
3 łyżki wody
1/3 łyżeczki soli
Nadzienie:
3 średniej wielkości ziemniaki
1 por
2 pomidory
200 g śmietanki 18%
100 g żółtego sera
2 łyżki musztardy
2 łyżeczki suszonego oregano
sól
pieprz
Aromatyczna tarta z ziemniakami, porem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: poszatkować nożem schłodzone masło, dodać pozostałe składniki, wymieszać, szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok 40 min.
W tym czasie przygotować nadzienie. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plastry.Ziemniaki obrać, pokroić w talarki i obgotować w osolonej wodzie ( ok 5 min). Por pokroić w cienkie talarki. Śmietankę wymieszać z jajkami, serem, 1 łyżką musztardy solą, pieprzem i oregano.
Formę do tarty wylepić wcześniej przygotowanym ciastem i podpiec je przykryte folią w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (15 min). Wyjąć formę, na cieście rozsmarować pozostałą musztardę, ułożyć ziemniaki, por, pomidory i zalać masą. Piec przez ok 40 min.
Komentarze