Aromatyczna tarta z indykiem i warzywami

4.5 (199 ocen)

  • Średni

Aromatyczna tarta z indykiem i warzywami-poprawi każdemu nastrój, zwłaszcza w chłodne dni !

  • Średni

Składniki:

  • - Ciasto:mąka: 250 gramów
    - margaryna lub masło: 130 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - Nadzienie: filet z piersi indyczej: 300 gramów
    - papryka czerwona (mała): 1 sztuka
    - papryka żółta (mała): 1 sztuka
    - marchewka (mała): 1 sztuka
    - oliwki zielone: 10 sztuk
    - oliwki czarne: 5 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - pomidor: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - Sos jajeczno - serowy: jajka: 3 sztuki
    - śmietanka kremowa: 100 mililitrów
    - serek śmietankowy naturalny: 400 mililitrów
    - ser żółty (startego): 50 gramów
    - natka pietruszki (posiekana): 2 łyżki
    - szczypiorek (posiekany): 1 łyżka
    - świeża bazylia (posiekana): 1 łyżka
    - świeża mięta (posiekana): 0.5 łyżki
    - sól,pieprz gałka muszkatołowa (do smaku): 1 łyżeczka
    - słodka papryka: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Tarty Sosy

Aromatyczna tarta z indykiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Przesiać mąkę, dodać margarynę, jajko, żółtko, szczyptę
    soli. Posiekać nożem, a gdy składniki się połączą, zagnieść kruche
    ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30
    minut do lodówki.
  • 2. Formę (ja użyłam tortownicy) o średnicy 24 cm,
    natłuścić. Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść do formy,
    wylepić dno i ścianki ciasta. Dno ciasta po nakłuwać widelcem i
    wstawić do nagrzanego do 175 st.C piekarnika, podpiekać około 15minut.
    Pozostawić w formie do wystygnięcia.
  • 3. Nadzienie: pierś z indyka pokroić w kostkę lub cienkie paski,
    oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na oliwie. Papryki opłukać,usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paseczki.
    Marchewkę obrać pokroić w plasterki, cebulę w piórka, pomidora w
    grubsze plasterki.
  • 4. Sos jajeczno- serowy: Jajka delikatnie ubić za pomocą miksera, dodać
    śmietankę kremówkę, serek naturalny, ser żółty i utrzeć na kremową
    masę. Dodać natkę pietruszki, szczypiorek, bazylię, miętę i przyprawić do smaku przyprawami.
  • 5. Na spodzie ciasta rozłożyć warzywa, pierś z indyka, zalać sosem.
  • Aromatyczna tarta z indykiem i warzywami 6. Wstawić do nagrzanego do 175 st.C piekarnika i piec przez około 35-40
    minut, aż masa się zetnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z indyka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować