Aromatyczna tarta z indykiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Przesiać mąkę, dodać margarynę, jajko, żółtko, szczyptę
soli. Posiekać nożem, a gdy składniki się połączą, zagnieść kruche
ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30
minut do lodówki.
2.Formę (ja użyłam tortownicy) o średnicy 24 cm,
natłuścić. Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść do formy,
wylepić dno i ścianki ciasta. Dno ciasta po nakłuwać widelcem i
wstawić do nagrzanego do 175 st.C piekarnika, podpiekać około 15minut.
Pozostawić w formie do wystygnięcia.
3.Nadzienie: pierś z indyka pokroić w kostkę lub cienkie paski,
oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na oliwie. Papryki opłukać,usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paseczki.
Marchewkę obrać pokroić w plasterki, cebulę w piórka, pomidora w
grubsze plasterki.
4.Sos jajeczno- serowy: Jajka delikatnie ubić za pomocą miksera, dodać
śmietankę kremówkę, serek naturalny, ser żółty i utrzeć na kremową
masę. Dodać natkę pietruszki, szczypiorek, bazylię, miętę i przyprawić do smaku przyprawami.
5.Na spodzie ciasta rozłożyć warzywa, pierś z indyka, zalać sosem.
6.Wstawić do nagrzanego do 175 st.C piekarnika i piec przez około 35-40
minut, aż masa się zetnie.
Komentarze