Aromatyczcna rolada z boczku

5 (158 ocen)

  • 27 godz.

Pyszna rolada, którą nauczył mnie robić tata - palce lizać

  • 27 godz.

Składniki:

  • płat surowego boczku 1-1,5 kg
    sól peklowa - 2 płaskie łyżki
    sól (2 dag na 1 kg boczku)
    4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    słodka papryka w proszku
    majeranek
    kilka kulek jałowca
    2 listki laurowe
    3 ziela angielskie
    1 cebula
    kilka grzybów suszonych
    kilka ziaren pieprzu
    łyżka smalcu / oleju
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Aromatyczcna rolada z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczek 1. Boczek natrzeć solą peklową i posolić, natrzeć czosnkiem, majerankiem i papryką.
  • Rolada 2. Zwinąć ciasno i związać sznurkiem. Wstawić do podłużnego rondla i wstawić na ok. 24h do lodówki. Rozpuścić smalec w rondlu z boczkiem, obsmażyć boczek, dodać pokrojoną cebulę, grzyby i przyprawy. Podlać 1/2 szklanki wody. Dusić ok. 2h do miękkości co jakiś czas obracając mięso.
  • Rolada 3. Gotową roladę ostudzić i schłodzić w lodówce ok. 6h. Przed podaniem zdjąć sznurek. Roladę kroić w plasterki jak wędlinę na kanapki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować