Aspirynki

4.44 (201 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasteczka, rozpływające się w ustach idealne na przyjęcia i spotkania przy kawie.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    25 dkg masła
    28 dkg cukru pudru
    2 jajka
    2 żółtka
    konfitura różana
    wiórka kokosowe

Wystaw ocenę:

4.44 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery

Aspirynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła, 4 żółtek i 8 dkg cukru pudru zagnieść kruche ciasto, rozwałkować i wykrawać z niego literatką ciasteczka. Z reszty cukru pudru i 2 białek ubić lukier. Wycięte krążki kłaść w niewielkich odstępach na blasze, smarować lukrem przy pomocy łyżeczki i piec w piekarniku w temperaturze ok. 170 st. C (termoobieg 150 st. C). Ciasteczka przekładać konfiturą różaną, boki obsypać wiórkami kokosowymi.

Porady

Do przełożenia ciasteczek można również użyć powideł śliwkowych lub innych konfitur.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować