Antałki kruche ciastka nadziewane kremem budyniowo-śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Antałki mego pomysłu, trochę przypominają mi smakiem kremówki papieskie, jednak to zupełnie inne ciasto. Dekoracja ciastek sprawiła, że wszyscy się zachwycali i nie chcąc zniszczyć mego misternego dzieła, nie chcieli ich jeść ;-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto
    200 g. margaryny
    300 g. mąki
    2 łyżki gęstej śmietany
    100. cukru pudru
    2 żółtka

    Krem
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy
    1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
    3/4 kostki masła
    4-5 łyżek spirytusu
    1 łyżka cukru




    Polewa czekoladowa
    3/4 tabliczki czekolady
    1/4 kostki masła
    1 łyżka cukru pudru

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Antałki kruche ciastka nadziewane kremem budyniowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto kruche wyrobić szybko ciasto i włożyć je do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na trochę więcej niż 0,5 cm i wykrawać równe kwadraty lub kółka.

    Ciastka piec na złoty kolor (ok. 15-20 minut) w 170 stopniach.



    Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając mączkę ziemniaczaną i dodatkowy cukier . Do gorącego budyniu dodać masło pokrojone w kostkę i energicznie, najlepiej mikserem ubić masę. Dodać powoli spirytus i nadal ubijać. Pozostawić do schłodzenia.



    Na ciasteczka nakładać krem i składać je razem.



    Składniki polewy czekoladowej delikatnie podgrzać i rozpuścić. Nie gotować.

    Polać ciasteczka i pozostawić i stężenia polewy.

    Z papieru (najlepiej pergaminu, gdyż jest cienki) wyciąć małe serwetki. Serwetkę nałożyć na ciasto i za pomocą małego sitka oprószyć cukrem pudrem. Serwetkę należy ściągać bardzo delikatnie aby nie zniszczyć wzorku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować