Ciasto Aniołek

4.5 (160 ocen)

  • 60 min

Jest to cudownie delikatne w smaku ciasto. wygląda jak prawdziwy Anioł. To ciasto przywraca mnie wspomnieniami do dzieciństwa, gdy wszyscy czekali na pyszny, niedzielny podwieczorek :)

  • 60 min

Składniki:

  • Na 4 placki:
    1/2 kg mąki, 2 jaja, 2 duże czubate łyżki amoniaku, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanka śmietany, 1/2 kostki margaryny(do wyrobienia ciasta należy ja roztopić i wystudzić)
    Na masę:
    3 szklanka mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 kostka margaryny, 3 jaja, 1 szklanka gęstej śmietany, 2 cukry waniliowe, 2 łyżki maki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej.
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto aniołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jeden z placków 1. Placki:
    Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy, gdy powstanie jednolite ciasto dzielimy je na 4 części, każdą z nich wykładamy w standardową blaszkę i pieczemy na złoty kolor ok. 20 min w 180 st.C
  • Anielska masa :) 2. Masa:
    Margarynę i jajka wcześniej wyjąć z lodówki, składniki powinny mieć podobna temperaturę. Utrzeć margarynę dodać śmietanę, gdy powstanie masa dodawać po jednym jajku cały czas ucierając, następnie dodać cukier waniliowy i mąkę(pszenna+ziemniaczana). Tak powstała masę dodać do gotującego się mleka wymieszanego z cukrem kryształem(1/2 szklanki) Gdy dodamy masę powstanie budyń który trzeba jeszcze przez chwile gotować.
  • 3. BLASZKĘ WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA, WŁOŻYĆ SUCHY PLACEK POSMAROWAĆ GO 1/4 MASY, PRZYKRYĆ PLACKIEM KOLEJNE WARSTWY TO: MASA, PLACEK, MASA, PLACEK I MASA… CIASTO UDEKOROWAĆ WIÓRKAMI KOKOSOWYMI LUB CUKROWĄ POSYPKĄ.

Porady

Placki przekładaj gorąca masą. Ciasto trzymaj w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.37 (227 ocen)

aniołek

To może cię zainteresować