Ciasto Ananasowiec na miodowym cieście z chmurką stracciatella

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo delikatne, a zarazem orzeźwiające za sprawą ananasów ciasto. Świetnie sprawdzi się w upalne dni.

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach:25x40cm
    Ciasto:
    150g mąki
    ¼ szklanki miodu płynnego
    1 jajko
    40g margaryny
    1 łyżka śmietany lub jogurtu
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej

    Biszkopt:
    4 jajka
    2/3 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki
    ½ szklanki oleju
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem ananasowy:
    1 puszka ananasów
    1 budyń waniliowy
    3 łyżki cukru pudru
    150g masła

    Chmurka śmietanowa
    400 ml śmietany 30%
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    5 kostek startej na małych oczkach czekolady
    4 łyżki kokosu
    Galaretka cytrynowa – przygotowana według przepisu na opakowaniu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ananasowiec na miodowym cieście z chmurką stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Blaszkę o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować na wielkość blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do zrumienienia.
  • 2. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Miksować aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stopniach przez ok. 20 min.
  • 3. Krem ananasowy: Ananasy odsączyć z zalewy pokroić kostkę, a syrop uzupełnić wodą do 500ml. Odlać ½ szklanki płynu, rozmieszać w nim budyń. Pozostały syrop zagotować, roztwór budyniowy wlać do gotującego się syropu, ugotować. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać zimny budyń. Gdy masa będzie puszysta i jednolita dołożyć ananasa, delikatnie wymieszać łyżką.
  • 4. Chmurka śmietanowa Żelatynę rozpuścić w 0,2 szklanki wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder na końcu dołożyć czekoladę i kokos . Do ubitej śmietany wlewać powoli jeszcze ciepłą żelatynę. Całość dokładnie połączyć mikserem na małych obrotach.
  • 5. Przełożenie:
    Biszkopt – krem ananasowy – ciasto miodowe – chmurka śmietanowa – galaretka cytrynowa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować