Ciasto ananasowiec na miodowym cieście z chmurką stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Blaszkę o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować na wielkość blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do zrumienienia.
2.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Miksować aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stopniach przez ok. 20 min.
3.Krem ananasowy: Ananasy odsączyć z zalewy pokroić kostkę, a syrop uzupełnić wodą do 500ml. Odlać ½ szklanki płynu, rozmieszać w nim budyń. Pozostały syrop zagotować, roztwór budyniowy wlać do gotującego się syropu, ugotować. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać zimny budyń. Gdy masa będzie puszysta i jednolita dołożyć ananasa, delikatnie wymieszać łyżką.
4.Chmurka śmietanowa Żelatynę rozpuścić w 0,2 szklanki wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder na końcu dołożyć czekoladę i kokos . Do ubitej śmietany wlewać powoli jeszcze ciepłą żelatynę. Całość dokładnie połączyć mikserem na małych obrotach.
Komentarze