Ananasowiec

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz.

Słodki placek o przepysznym ananasowym kremie...

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 białka
    szczypta soli
    1 szklanka cukru
    4 łyżki gotowanej wody
    4 żółtka
    0,6 szkl. kartoflanki
    0.75 szkl. mąki
    mały proszek do pieczenia
    Krem:
    1 duża puszka ananasów
    3 łyżki cukru
    1 kostka palmy
    1 łyżka mąki
    0.5 budyniu śmietankowego
    Płytka kokosowa:
    4 białka
    1 szkl. cukru
    200 g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ananasowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodać powoli szklankę cukru i ubijać tak długo aż nie będzie czuć cukru. Dodać 4 łyżki wody gotowanej, żółtka. Lekko wymieszać kartoflankę i mąkę z masą na koniec dodać proszek. Wylać na normalną blaszkę 25 cm x 39 cm i piec ok 30/40 minut na 180 stopni do zarumienienia.
  • 2. Krem:
    Gotujemy budyń z 1 szklanką soku ananasowego (2/3 ugotować w 1/3 rozpuścić mąkę, budyń cukier). Margarynę utrzeć i dodawać ostudzony budyń i pokrojone odsączone ananasy.
  • 3. Płytka kokosowa:
    Ubić białka na sztywno dodać cukier i na koniec wiórka. Upiec płytkę na papierze do pieczenia. pieczemy ok 30/40 minut na 180 stopni

    Na biszkopt nakładamy krem a na to płytkę.

Porady

Do biszkoptu dodajemy wodę gotowaną by był pulchniejszy. Biszkopt wyjmując z piekarnika możemy zrzucić na ziemię wtedy na pewno nie opadnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować